Z wizytą w łaskiej mleczarni
26 listopada dzieci z pierwszej klasy pojechały na wycieczkę do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łasku. Przez godzinę przyglądały się pracy w mleczarni. Mogły zobaczyć, w jaki sposób przetwarza się mleko na twarożek i masło, w jaki sposób kąpie się żółty ser, który może być z wierzchu pomarańczowy, czerwony a nawet zielony i gdzie potem leżakuje przez kilka tygodni. Obserwowały jak pakowane są w paczki, sprawnie zjeżdżające z taśmy, butelki z mlekiem. Pakowanie masła, albo laboratorium mogły zobaczyć już tylko przez szybę, ponieważ ze względów bezpieczeństwa i sanitarnych nie wszędzie wolno było wejść. To była bardzo udana wycieczka. Nikt już nie ma wątpliwości, że mleko i pochodzące z niego produkty są zdrowe, choćby dlatego, że zdrowe są bakterie, które pomagają w produkcji np. twarożku.